Economische missie dag 2: Grote haven, grote plannen

Economie 26/10/2016 – 13:13  Redactie

Economische missie dag 2: Grote haven, grote plannen

Kaoshiung

Utrechtse bedrijven en instellingen zijn op een economische missie voor onze stad en regio naar Taiwan. Op DUIC elke dag een blog vanuit Azië om een inkijkje te krijgen van deze missie. 

Vandaag en morgen neemt Utrecht deel aan de Netherlands Innovation Road Show, georganiseerd door de Netherlands Trade & Investment Office in Taiwan. Een knal-oranje DAF-truck vol met voorbeelden van innovatieve Nederlandse producten en diensten doet twee weken lang de zeven grootste Taiwanese steden aan. Rondom de truck is in elke stad een programma opgezet voor vertegenwoordigers van overheden, bedrijven en kennisinstellingen. Tot mijn genoegen zie ik ook veel geïnteresseerde burgers en media.

De regio Utrecht heeft een prominente plek in het programma in Kaohsiung, met 2,7 miljoen inwoners de op één na grootste stad van Taiwan. Bij aankomst bij de International Convention Centre heerst er een opgewekte stemming onder de aanwezigen, net als gisteren in New Taipei City. En ook hier is de belangstelling voor de presentaties van onze delegatieleden weer groot. Er worden binnen het programma en daarbuiten in een informele setting veel goede vragen gesteld. De gesprekken zijn open en constructief. Kaohsiung heeft zich echt verdiept in onze thema’s en bedrijven. Zeer waardevol. We zijn echt verrast over hoeveel ze al weten van ons.

Voor mij is het sleutelbegrip van vandaag ‘mensgerichte transformatie’. Kaohsiung zit in een omslag van een door zware industrie gedomineerde economie naar een nieuwe economie gebaseerd op creativiteit, hoogwaardige dienstverlening, hightech en toerisme. De filmindustrie en digitale animatie is booming hier. De haven van Kaohsiung speelde en speelt een centrale rol in de stad. De niet lang geleden op drie na grootste overslaghaven voor containers in Azië verandert in rap tempo naar een ‘gemengde’ haven waarin de mens meer ruimte krijgt. Uiteraard is er nog steeds plaats voor containerschepen, maar het aantal cruiseschepen dat de stad aandoet stijgt snel. Langs de kades verrijzen schitterende theaters, bioscopen, musea en muziekcentra. Er is veel ruimte voor creatieve hotspots. Kaohsiung wil in 2020 niet alleen smart city zijn, maar ook een smart society.

Die mensgerichte transformatie in Kaohsiung vraagt om nieuwe oplossingen. Dat biedt kansen voor onze delegatieleden, met name op het terrein van urban planning, slimme en groene mobiliteit en gezondheidszorg. Niet zonder reden de focus van deze missie en onze bedrijven. De middag was dan ook bestemd voor de matchmaking van bedrijven en lokale overheden uit Kaohsiung en onze bedrijven. Morgen gaat deze matchmaking verder.

Het mobiliteitsbeleid van de stad is gebaseerd op het ‘eco-mobility’ concept. Dat komt neer op: voetganger eerst, dan de fietser, het openbaar vervoer en ten slotte (e-)car sharing. Wethouder Jeroen Kreijkamp ontvangt uit handen van burgemeester Chen Chu een uitnodiging aan burgemeester Van Zanen en hem om begin oktober 2017 met een groep bedrijven en experts uit de Utrechtse regio deel te nemen aan het Ecomobility Worldfestival. En hier heeft men het voornemen om volgend jaar onze regio te bezoeken. De relatie, die nu een jaar oud is, begint haar vruchten af te werpen. Sneller dan we gedacht of gehoopt hadden.

Wethouder Kreijkamp overhandigt een nijntje aan de Taiwanese delegatie
Wethouder Jeroen Kreijkamp overhandigt een nijntje aan de Taiwanese delegatie

Ik vind het opvallend dat burgemeester Chu zo blij is met de nijntje die ze van Jeroen Kreijkamp krijgt. nijntje is een fenomeen hier. Overigens denken de meeste Taiwanezen dat nijntje uit Japan komt. Hoe dan ook, onze Utrechtse knuffel blijkt een heuse ijsbreker. Een ideale opening voor onze gesprekken.

We sluiten de dag af met een formele avond met beslissers van de stad Kaoshiung. Robin Berg is keynote speaker met zijn concept We Drive Solar en consortium Smart Solar Charging. Zijn verhaal slaat werkelijk in als een bom. Dit is precies wat men zoekt waar men al mee bezig is. Dit leidt direct tot vervolgafspraken. Al met al een wonderlijke, mooie dag. Kaoshiung met haar Love River heeft onze harten verovert.

Vriendelijke groet!

Jaap Breugem

 

Source: https://www.duic.nl/economie/economische-missie-dag-2-grote-haven-grote-plannen/