Economische missie op pad: onze eerste dag in Taiwan

Economie 25/10/2016 – 13:34  Redactie

Economische missie op pad: onze eerste dag in Taiwan

Jaap Breugem

Vanaf vandaag blog ik op DUIC over onze economische missie van onze stad en regio naar Taiwan met Utrechtse bedrijven en instellingen. Vorige week berichtte DUIC hier al over.

Vanaf vandaag blog ik op DUIC over onze economische missie van onze stad en regio naar Taiwan met Utrechtse bedrijven en instellingen. Vorige week berichtte DUIC hier al over.

Mijn naam is Jaap Breugem en ik ben Director of International Affairs bij de Economic Board Utrecht. Met een groot aantal partners uit het bedrijfsleven, kennisinstellingen, gemeenten en de provincie span ik me in om het vestigingsklimaat in de regio Utrecht nog aantrekkelijker te maken. Samen kunnen we dan meer bedrijven en internationals verwelkomen in Utrecht. Dat is goed voor de werkgelegenheid en innovatie in onze regio.

Ik ben in Taiwan om Utrechtse innovaties onder de aandacht te brengen, om kansen voor export en samenwerking te verkennen en om te praten met Taiwanese bedrijven die interesse hebben in vestiging in onze regio. Ik ben erg blij met de kans van DUIC om mijn dagelijkse ervaringen in Taiwan met Utrecht te kunnen delen.

Waarom Taiwan?

Zoals naar voren kwam in de video die DUIC vorige week publiceerde biedt Taiwan vele mogelijkheden voor Utrecht en voor Utrechtse ondernemers. Taiwan is sterk verstedelijkt en in combinatie met een jarenlange inzet zware industrie staat het land voor de grote opgave om haar steden gezond te maken. Met name op het gebied van mobiliteit, gebiedsontwikkeling en gezondheid liggen er dus kansen. Daarom is het zo goed dat bedrijven zoals OKRA, Nelen & Schuurmans, LomboxNet, 2Getthere, ELaadNL, Active Cues, Jaarbeurs met haar nieuwe concept Innovation Mile maar ook professor Helianthe Kort van onze Hogeschool Utrecht deelnemen aan deze missie.

Maandag 24 oktober, New Taipei City (dag 1)

We begonnen de dag met ontbijt met de Utrechtse delegatie. Missieleider Jeroen Kreijkamp, wethouder van economische zaken van Utrecht gaf aan dat er in het afgelopen jaar veel is opgebouwd tussen Utrecht en Taiwan en dat ons doel is daar deze week vruchten van te plukken. Dat de relatie goed is bleek direct op onze eerste dag.

Het is verbazingwekkend om te zien met welke snelheid het bedrijf SquareX met steun van o.a. Helianthe Kort hun product ontwikkelt. Binnen een jaar van idee naar internationale markt en dat in nauwe samenwerking met vier Utrechtse organisaties. Ongekend.

foto1_squarex
“SquareX CEO Duck HsieH presenteert”

Fons Nelen die met een druk op de knop “New Taipei City”, een stad van 4 miljoen inwoners, onder water zette met zijn digitale model. Het was bijzonder om te zien hoe de mensen van de afdeling water reageerden op de beelden. Het model toont wat er gebeurt als een grote storm over de stad trekt. Het model laat zien waar het mis gaat. Zeer bruikbare informatie voor stadsplanners. Er zijn direct afspraken gemaakt voor een vervolg.

En dan de fiets. In New Taipei rijden maar liefst 2 miljoen scooters rond. Dat levert allerlei problemen op. Er is dan ook grote belangstelling voor het fietsbeleid in Utrecht, met name voor de in aanbouw zijnde fietsenstalling aan de oostkant van het centraal station. We hebben toegezegd de bedrijven die hierbij betrokken zijn in contact te brengen met de verkeersafdeling van New Taipei City.

“Cherry Hung van III heet de Utrechtse delegatie van harte welkom”
“Cherry Hung van III heet de Utrechtse delegatie van harte welkom”

En last but not least: het enthousiasme van drie jonge Taiwanese ondernemers die de kans krijgen om drie maanden lang in de Jaarbeurs Innovation Mile hun product door te ontwikkelen in Europa. Alle drie de bedrijven illustreren de snelle verandering in het land dat we kenden van “Made in Taiwan” (een goedkoop productieland). Taiwan transformeert naar een land van hightech producten.

”Dolblije Taiwanese bedrijven met Utrechtse delegatieleden”
”Dolblije Taiwanese bedrijven met Utrechtse delegatieleden”

Morgen

Morgen zijn we in Kaohsiung, de tweede stad van Taiwan met 2,7 miljoen inwoners. Daar zullen we de burgemeester ontmoeten en deelnemen aan Netherlands Innovation Roadshow georganiseerd door the Netherlands Trade & Investment Office. Hier zullen onze bedrijven zich presenteren en mogelijke Taiwanese partners ontmoeten.

Tot morgen!
Jaap Breugem

Source: https://www.duic.nl/opinie/eerste-dag-taiwan/