Taiwan Business Day trekt hooggeacht publiek Taichung en Utrecht

REGIO  |  17 oktober 2016 Door Pier Schrijver, Dichtbijmeeschrijver

tbd16-dichtbij-636122958236061250

Taichung en Utrecht tekenen voor samenwerking (Foto: TGN)

1 / 3

UTRECHT – Tijdens de afgelopen Taiwan Business Day in de Jaarbeurs in Utrecht kwamen ondernemers en bestuurders samen om kennis te maken met de kansen die Taiwan biedt voor innovatieve bedrijven. De gelegenheid werd teven gebruikt om tussen de steden Utrecht en Taichung een economische samenwerkingsovereenkomst te sluiten.

Hoewel de burgemeester van Taichung, Chia-Long Lin, helaas terug moest naar Taiwan vanwege de typhoon die zijn stad bedreigde, was organisator Valerie Hsu achteraf heel tevreden met de middag. Voor de vijfde keer organiseerde haar organisatie Taiwan Globalization Network (TGN) deze dag waar Nederlandse en Taiwanese ondernemers en organisaties kunnen kennismaken. Dit jaar was de EBU (Economic Board Utrecht) de co-organisator, met het thema ‘Maak het in Taiwan’ lag de nadruk op de maakindustrie die gespecialiseerd is in het in partnership met westerse bedrijven ontwikkelen en produceren van hoogwaardige producten ‘van Fablab tot Foundry’.

Nederlandse ondernemers en investeerder in Taiwan

Elk jaar laat TGN een aantal (Nederlandse) ondernemers aan het woord die kunnen uitleggen wat de voordelen van Taiwan zijn. Dit jaar een bijzondere onderneemster; Nettie Buitelaar van de biotech startup BiosanaPharma, in haar vorige functie manager van incubator Biopartner in Leiden. BiosanaPharma kan ondermeer bogen op Aziatische investeerder die zij via organisator TGN (Taiwan Globalization Network) heeft gevonden. Daarnaast sprak Thierry Bouffioux (België) die als investeerder en als ondernemer ervaring heeft met innoveren samen met Taiwanese start-ups voor Nederlandse corporates als AkzoNobel.

Samenwerking Utrecht – Taichung

De Utrechtse regio gaat voor het eerst sinds jaren een economische samenwerking aan met een andere stad in Azië. Samen met Taichung wil ze het voor minder ervaren ambitieuze ondernemers makkelijker en aantrekkelijker maken internationale kansen te benutten. Met de ondertekening van de MOU door Jeroen Kreijkamp (vice burgemeester en economische zaken) en Yau-Jr Lu DG Economische Ontwikkelingsbureau is een belangrijke eerste stap gezet die eind oktober met een bezoek van de Utrechtse delegatie aan Taichung bezegeld zal worden. Volgens Alex Wei van de IDIPC, zal deze MOU een hele goede aanzet zijn om een vituele brug te bouwen die de innovatiesystemen van beide topregio’s met elkaar te verbinden.

Taiwan Explorer Award gewonnen door Bruno Smulders

Ter gelegenheid van de vijfde verjaardag van Taiwan Business Day hadden TGN, China Airlines, EBU en IDIPC de Taiwan Explorer Award beschikbaar gesteld, een volledig verzorgde fact finding business trip van twee weken door Taiwan. e-Mobility entrepreneur Bruno Smulders was de gelukkige winnaar van deze prijs en prijs waarvan hijzelf zegt dat hij zelden zoveel geluk heeft gehad. Taiwan zou wel eens een goede partner kunnen worden voor deze ambitieuze ondernemer.

Source: http://www.dichtbij.nl/utrecht-en-leidsche-rijn/regionaal-nieuws/artikel/4271699/taiwan-business-day-trekt-hooggeacht-publiek-taichung-en-utrecht.aspx