Economische missie dag 4: Taichung, het Taiwanese Utrecht

Per hogesnelheidstrein verplaatsen we ons van het zuidelijk gelegen Kaohsiung naar het halverwege Taiwan en aan de westkust gelegen Taichung. Dit is de snelst groeiende stad van Taiwan met ruim 2,7 miljoen inwoners. Bij het stadhuis worden we ontvangen door Alex Wei van de Industrial Development & Investment Promotion Committee van Taichung City en zijn staf.

Niet veel later zit wethouder Jeroen Kreijkamp in een grote, statige zaal naast burgemeester Chia-Lung Lin. De heren hadden elkaar een aantal weken geleden in Utrecht al zullen ontmoeten, maar een tyfoon gooide roet in het eten. Vlak voor de ontmoeting in Utrecht vloog burgemeester Lin halsoverkop terug naar zijn stad om de hulpdiensten te coördineren. Kreijkamp toont veel begrip voor zijn keuze direct terug te keren. Dat wordt door Chia-Lung Lin gewaardeerd.

Het lijkt wel of de burgemeester wat in te halen heeft.  Wat als een korte, protocollaire ontmoeting op het programma staat loopt uit op een interessant gesprek tussen twee bestuurders over de toekomst van steden. Op een gegeven moment wordt burgemeester Lin er door een van zijn medewerkers beleefd aan herinnerd dat het volgende programmaonderdeel nu toch echt moet beginnen.

Niet veel later zitten we in een nog grotere zaal met onze voltallige delegatie en met veel topambtenaren en ondernemers uit Taichung. Kreijkamp en Lin ondertekenen een economische samenwerkingsovereenkomst tussen Utrecht en Taichung. Belangrijk onderdeel van de overeenkomst is de zogenaamde ‘soft landing bridge’ tussen de steden. We gaan het gemakkelijker maken voor Utrechtse entrepreneurs om snel en goed de stap naar Taichung te kunnen maken en voor Taichung ondernemers snel te kunnen starten in Utrecht. Ton Otten van Jaarbeurs voegt direct de daad bij het woord door een Jaarbeurs Innovation Mile Voucher aan burgemeester Lin te overhandigen. Laat die veelbelovende ondernemer uit Taichung maar komen!

’s Middags staat het programma in het teken van het ‘smart city’ concept. Taichung maakt enorm veel tempo om een schonere, groenere en gezondere stad te worden. Zo moet de grootste en meest vervuilende kolencentrale van Taiwan plaatsmaken voor (heel veel) windmolens. Zo moet een combinatie van smart traffic oplossingen er voor gaan zorgen dat er minder gebruik gemaakt gaat worden van auto’s en scooters en meer van het openbaar vervoer en de fiets. En zo moeten toepassingen in de ouderenzorg ertoe gaan leiden dat mensen op leeftijd veel langer en kwalitatief beter zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Opvallend: in Taichung rijdt een ‘shower bus’ rond voor ouderen die zich niet meer zelfstandig kunnen wassen. Niet dat er een douche in de bus zit, maar verzorgers die ouderen thuis wassen.

Onze indruk na vandaag is dat Taichung een helder beeld heeft van waar het heen wil, dat er serieuze en hoogwaardige uitvoeringsplannen liggen en dat die plannen ruimte bieden voor het aanbod van onze ondernemers en experts. Dat blijkt overigens direct uit de grote belangstelling voor de ideeën en oplossingen die onze delegatieleden in Taichung presenteren. Er worden, net als in Taipei en in Kaohsiung weer veel vervolgafspraken gemaakt.

Economische missie dag 4: Taichung, het Taiwanese Utrecht
Burgemeester Chia-Lung Lin met Jeroen Kreijkamp en Nijntje

Wat verder opvalt is de internationale mindset, het hoge niveau van het Engels onder de ambtenaren van Taichung en groene en culturele karakter van de stad. Taichung heeft veel overeenkomsten met Utrecht, ook qua ligging in het land, in het midden.

’s Avonds reizen we door naar Taipei waar we afscheid nemen van missieleider Jeroen Kreijkamp en het grootste deel van de delegatie. Het ondersteunend team blijft nog even hier voor laatste afspraken en afronding.

Dit is mijn laatste blog uit de serie. Ik heb geprobeerd om jullie een actueel en realistisch beeld te geven van onze economische missie naar Taiwan. Een land dat in veel opzichten lijkt op Nederland, dat vol in de transitie zit naar een groenere, gezondere, slimmere economie en samenleving en waar daarom juist nu veel kansen liggen voor bedrijven en kennisinstellingen uit de Utrechtse Regio!

Groet en tot ziens, want ik heb de smaak te pakken om te blijven bloggen op DUIC over de internationalisering van onze regio. Dank aan DUIC voor het aanbod mijn dagelijkse ervaring met jullie te mogen delen.

Jaap Breugem
Director international affairs Economic Board Utrecht
@jaapbreugem

Source: https://www.duic.nl/economie/economische-missie-dag-4-taichung-taiwanese-utrecht/