Ontdekkingsreis Dutch Technology Week (DTW) langs innovatiereuzen

Ontdekkingsreis Dutch Technology Week (DTW) langs innovatiereuzen

Begrijpen wat innovatie inhoudt, lukt het beste als je het resultaat van jarenlang onderzoek en ontwikkeling ‘live’ meemaakt. Dat kon met de exclusieve ontdekkingsroutes die de ING voor ondernemers georganiseerd had langs de grote industriële vernieuwers rond Twente, Delft en Eindhoven.

Innovatie van dichtbij

De Brabantse Brainport-bustour bracht een bus vol deelnemers langs de hoogwaardige medische apparatuur op de Philips Healthcare Campus in Best, bussenbouwer VDL in Eindhoven en ASML in Veldhoven, waar geavanceerde machines voor chipfabricage worden gebouwd.

Philips Healthcare, groots in innovatie

Succesvol ondernemen is niet altijd voorspelbaar. Bert Tip, director Campus Services van Philips Healthcare: “Bij Philips Healthcare werken wereldwijd 37.000 werknemers en het aandeel in het gehele bedrijf is de afgelopen jaren bijna verdubbeld: van 22 procent in 2005 tot 40 procent in 2011. En dan te bedenken dat Philips eind jaren tachtig van Healthcare af wilde: het zou niet passen in de kernactiviteiten van het bedrijf.

Innovatie is van cruciaal belang om mee te blijven doen in de sterk concurrerende medische markt. Tip: “We werken elke dag aan de ontwikkeling van nóg betere apparaten, 8 procent van onze omzet gaat naar onderzoek en ontwikkeling. We moeten wel. Het is een agressieve markt met sterk opkomende spelers uit Azië en we willen geen tweede Nokia Viagra worden.”

VDL Groep, Brabantse nuchterheid met mondiale allure

De plafondtegel is een van de vele innovatieve producten van de VDL Groep, nog zo’n gigant in de regio. Net als de Litea-bus die in 2011 werd uitgeroepen tot internationaal ‘OV-bus of the year’. De industriële onderneming van halffabricaten doet het al jaren goed, crisis of niet. Bij het Brabantse familiebedrijf Van der Leegte (omzet 1,75 miljard in 2012) werken bijna 8800 medewerkers. VDL-onderdelen en -producten zijn terug te vinden in maar liefst 115 landen ter wereld.

Ondanks de enorme groei is het familiebedrijf dicht bij haar no-nonsense cultuur gebleven. De lijnen zijn kort en van rangen en standen merk je weinig. Zo wordt de CEO door iedereen met Wim aangesproken. Jennifer Van der Leegte, lid van de Raad van Commissarissen, beschouwt die mentaliteit als een van de pijlers onder het succes van de VDL Groep.

ASML, zoektocht naar kleinste chip

ASML is een hightechbedrijf pur sang. Op het hoofdkantoor in Veldhoven worden complexe lithografiemachines gebouwd waarmee steeds snellere, kleinere en zuiniger chips worden gemaakt. Het bedrijf (5 miljard omzet in 2012) werkt al jarenlang volgens het ‘open innovatie’-principe: ASML wisselt met talloze bedrijven kennis uit en werkt samen met ongeveer 600 toeleveranciers wereldwijd. Bedrijven als Samsung en Intel investeren in ASML om verdere ontwikkeling mogelijk te maken.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.