Economische missie dag 3: Kaohsiung

Ondernemen 27/10/2016 – 11:35  Redactie

Economische missie dag 3: Kaohsiung

Utrechtse bedrijven en instellingen zijn op een economische missie voor onze stad en regio naar Taiwan. Op DUIC elke dag een blog vanuit Azië om een beeld te krijgen van deze missie. 

Na het ontbijt en onze dagelijkse briefing splitst de groep zich op. Met Ton Otten (Director international affairs van Jaarbeurs), Prof. Dr. Helianthe Kort (Hogeschool Utrecht) en Albert Hutschemaekers (directeur werken aan werk, gemeente Utrecht) gaan wei naar Kaohsiung University of Applied Science. KUAS is te vergelijken met de HU en de HKU in Utrecht.

Er is duidelijk werk gemaakt van de ontvangst. Buiten het gebouw waar het programma zal plaatsvinden zien we al spandoeken met verwijzingen naar Utrecht en Jaarbeurs Innovation Mile. We worden hartelijk ontvangen door KUAS President Ching-Yu Yang, door Incubation Centre manager Paul Chien, zijn medewerkers en studenten.

Belangrijkste doel voor ons is de uitreiking door Ton Otten van een voucher waarmee een veelbelovende startup uit het incubatie programma van KUAS de kans krijgt een paar maanden mee te draaien in JIM, het nieuwe concept van Jaarbeurs in het Beatrixgebouw. Nog voordat Ton zijn JIM voucher aan de President van KUAS kan uitreiken drukt President Ching een veel grotere voucher met identieke strekking in de handen van Ton. Er is hier duidelijk niets aan het toeval overgelaten! Beide vouchers worden ondertekend en aan een batterij fotografen getoond. Iedereen blij!

1-jaarbeursinnovationmile
Jaarbeursinnovationmile

Ondertussen is Jeroen Kreijkamp met de rest van de groep in het Digital Arts Kaohsiung United Office. Hier vindt de matchmaking plaats tussen onze ondernemers en ondernemers uit Kaohsiung. Er is veel belangstelling voor de oplossingen die onze ondernemers gisteren in het internationale congrescentrum hebben gepresenteerd en er zijn veel vervolgafspraken gemaakt door de Utrechtse ondernemers en experts.

2-businessmatchmaking
Matchmaking

Zo wil een Taiwanees architectenbureau direct in de middag doorpraten met Bart Dijk van OKRA Landschapsarchitecten. Er wordt direct een ontmoeting afgesproken. Er wordt gesproken over het nieuwe stadsplan van Kaohsiung waarvoor binnenkort de tender wordt uitgeschreven. Interessant dus.

3-bartdijk-bij-taiwanees
Bart Dijk van OKRA bij Taiwanees architectenbureau

En er is opvallend veel interesse in de oplossing van Active Cues, de Tovertafel. De Tovertafel (youtube video) is een speels product voor ouderen in de midden tot late fasen van dementie. Taiwan vergrijst sneller dan Nederland en er is daarom veel interesse.

Tot morgen, dan gaan we naar Taichung, een stad met ook weer 2,7 miljoen inwoners halverwege de westkust. We ontmoeten daar de burgemeester, de hoofden van belangrijke afdelingen van de gemeente zoals mobiliteit, ouderenzorg en innovatie en natuurlijk veel ondernemers.

 

Tot morgen

Jaap Breugem

Source: https://www.duic.nl/ondernemen/woensdag-26-oktober-kaohsiung-dag-3/