Utrechtse bedrijven gaan Taiwanese tyfoons te lijf

De deuren van hun kantoren zijn minder dan vijf minuten lopen van elkaar verwijderd, maar zonder de economische missie als Utrecht Region onder leiding van wethouder Jeroen Kreijkamp en georganiseerd door Economic Board Utrecht en TGN in oktober vorig jaar hadden de Utrechtse ingenieurs Bart Dijk (OKRA Landschapsarchitecten) en Fons Nelen (Nelen & Schuurmans) elkaar nooit ontmoet. Nu gaan ze samen de waterproblemen van Taiwan te lijf.

Bart Dijk en Fons Nelen sprongen vorige week een gat in de lucht. De Utrechters sleepten financiering van het ministerie van Economische Zaken binnen, voor een pilot om de waterproblemen in de Taiwanese hoofdstad Taipei aan te pakken. Het regent op het eiland in de Oost-Chinese zee jaarlijks bijna drie keer zoveel als in Nederland. Tyfoons zetten een paar keer per jaar delen van het eiland tijdelijk onder water, landverschuivingen en modderstromen richten veel schade aan. Tegelijkertijd kampt Taiwan regelmatig met een tekort aan drinkwater. OKRA Landschapsarchitecten en consultancybureau Nelen & Schuurmans willen met Taiwanese ambtenaren en ondernemers een systeem opzetten om deze problemen op te lossen.

“Vorig jaar juni was de luchthaven van Taipei een aantal dagen gesloten”, vertelt Fons Nelen. “Omdat hij onder water stond. Dat zorgde voor enorme economische schade.” Zijn bedrijf, Nelen & Schuurmans, stal eind 2016 tijdens de Utrechtse missie in het Aziatische land de show met 3DI, een programma dat laat zien is hoe water zich gedraagt tijdens overstromingen. Het systeem werkt op tafels met touchscreens, een soort uitvergrootte iPads, waardoor ontwerpers en planners tijdens het ontwerpen hun digitale maquettes virtueel onder water kunnen zetten. Op die manier kunnen ze zien hoe de waterstromen zich ontwikkelen en waar dammen, dijken en sluizen moeten komen. Kennis die heel nuttig kan zijn om overstromingen zoals die in juni te voorkomen.

LEES VERDER OP DUIC.NL

Comments are closed.

Contact Details

TGN Taipei Office
Taipei CoSpace, 2F, No. 12, Zhouzi Street, Neihu District, Taipei City 114, Taiwan
Telephone: +886 (0)2 8751-5503#10 (Taipei Co-space代表號)

TGN Linkou Office
A6 Suite 809-B , No. 502 , Sec. 2 Renai Rd. , Linkou Dist.,  New Taipei City 244 , Taiwan
Telephone: +886(0) 978 948 185

TGN Netherlands Office
Jaarbeurs Innovation Mile (JIM)
Jaarbeursplein 6, 3521 AL Utrecht, The Netherlands
Contact : Valerie Hsu
Telephone: +31610894908 Email: TGN@taiwanglobalization.net

Social Media

Disclaimer

Copyright applies only for page content not for posts

serviced by Bokxing IT
secure & sustainable hosting by 1A First Alternative
powered by Pioneerz